A nepáli éttermekben a turisták által látogatott helyeken a helyi ételek mellett megtalálhatók számos világkonyha specialitása is, nem kell tehát annak sem aggódnia, aki nem rajong az ázsiai ízekért. Lehet pizzát, sült krumplit, hamburgert, szusit, olasz tésztát, kínai chow mei-t, tandori csirkét, palacsintát, banános zabkását, steaket, almás pitét és még nagyon sok más európai kaját enni, sőt láttam olyant is, hogy egy helyen gulyást is hirdettek, de aki tényleg meg szeretné ismerni ezt az országot, annak muszáj legalább egyszer kipróbálnia a nepáliak mindennapi ételét, a dhal baat tarkarit. Ez főtt rizs (baat), curry-s zöldségekkel (tarkari), lencsés öntettel (daal), csípős savanyúságfélével (achar) és papad-dal (chipszerű lepény). Az itt leírt a vega-változat, de készítik hússal is. A másik helyi finomság, amit feltétlenül próbáljatok ki, a tibeti eredetű momo. Ez leginkább a tortellinihez hasonlítható, de nagyobb és többféle töltelékkel készítik és csípős-fűszeres mártással kínálják. Italok közül a nepáli tejes teát (masala tea, milk tea) kóstoljátok meg, ami bivalytejjel készül, kicsit fahéjas(?) íze van, nagyon finom. Ha hideg italra vágytok, akkor igyatok lassi-t, ami joghurt-kefirszerű nagyon frissítő ital, van natúr változata és gyümölcsös (banános, mangós stb.) is.
Dhal baat tarkari
|